Vyhľadávanie

Kontakt

Cyklotúry, občianske združenie IČO 42360099

cyklotury.sk@gmail.com

Rotopéd alebo trenažér?

23.11.2013 17:18

Keď za oknami panuje zimná nepohoda je správny čas oprášiť cyklistický trenažér, prípadne rotopéd a začať bicyklovať pred televízorom. Tým, ktorí sa ešte len rozhodujú o kúpe takéhoto potešenia, sú určené nasledovné rady:

Rotopéd je určený predovšetkým pre domáci menej náročný tréning, udržanie dobrej kondície a chudnutie. Nie je vhodný pre intenzívny športový tréning alebo pre výkonnostných športovcov. Výhodou je cenová dostupnosť. Rotopédy sa líšia podľa ovládania záťaže na manuálne ovládané a počítačom riadené ergometre.

Stacionárny bicykel je určený pre dokonalú simuláciu jazdy na bicykli a hlavným rozdielom oproti rotopédu je možnosť presného nastavenie záťaže, lepší posed, robustný a pevný rám, dokonalá stabilita stroja a taktiež vyššia maximálna záťaž. Bývajú vybavené kombinovanými pedálmi s SPD zámkom s možnosťou používania cyklistických tretier. Kvalitný stacionárny bicykel uspokojí aj náročných športovcov.

Trenažér je zariadenie, do ktorého upnete o náboj zadného kolesa svoj bicykel a pri šliapaní roztáčate zadným kolesom valce s regulovateľným odporom, čím vzniká simulácia jazdy. Výhodou je použitie vlastného bicykla, ktorý je nastavený na vašu postavu a na ktorý ste navyknutý, ako aj lepšia skladnosť. Nevýhodou môže byť vyššia hlučnosť pri tréningu.

Jazdu na bicykli v prírode alebo na ceste dokonale nenahradí žiadne zariadenie. Drahšie modely však majú zabudovaný počítač, ktorý umožňuje napríklad aj také zábavky akými sú pretekanie cez Internet, jazdu po konkrétnej trati uloženej v externej pamäti (tá sa synchrónne premieta v televízore alebo cez projektor), Conconiho test, tréningové testy a pod.